2012. október 6., szombat

Undercover #5: Beatlemania

A tegnapi nap a világtörténelem nagyon fontos mérföldköve volt több vonatkozásban is, hiszen nem csak hogy 170. születésnapját ünnepelte kedvenc hungarikumunk, a FRÖCCS, de ami talán még lényegesebb, tegnap volt pontosan 50 éve, hogy a világ leghíresebb, legbefolyásosabb és legnagyszerűbb zenekara, a Beatles kiadta első dalát. Erről a jeles évfordulóról pedig mi is megemlékezünk, méghozzá szokásos Undercover rovatunk egy szuperspeciál szuperexkluzív kiadásával. Hivatalos statisztikák szerint a világon minden 13. percben születik egy új Beatles feldolgozás, és minden másfeledik zenész már adta elő a bogarak muzsikáját valamelyik koncertjén (data from www.agi-creates-fake-statistics.com) A zenei életre gyakorolt hatásuk megkérdőjelezhetetlen, és a muzsikájukat napról napra előveszik, átalakítják, újragondolják a bolygó minden tájegységén. Lehetetlen végigböngészni a kollekciót, hiszen csak a Youtube majd félmillió találatot dob ki a 'Beatles cover' keresőszavakra, de mi megpróbáltuk a lehetetlent, és összegyűjtöttük a 10+1 legjobb és/vagy legérdekesebb és/vagy legelmebetegebb Beatles-feldolgozást! Jó mulatást!


Toots & The Maytals- Hey Jude: És akkor ugorjunk is mély vízbe a legelején, itt egy Hey Jude reggae kiadásban. (Létezik egyáltalán zene, amit nem lehet reggae-köntösbe öltöztetni?!)


Rubblebucket- Michelle: A konzervatív Beatles-hívők szentségtörésként könyvelhetik el ezt a covert, tény, hogy más, tény, hogy modern, nekem tetszik.


Aretha Franklin- Eleanor Rigby: A soul-istennő saját egyéniségére formálta ezt a klasszikust, és bár köze nincs az eredetihez, így is zseniális. (Ezt a számot egyébként egy másik nagyfőnök, Ray Charles is újraértelmezte, kicsit tradicionálisabban, de szintén szuper.)


The Black Keys- She Said, She Said: Szerencsére a 21. század egyik legeslegjobb zenekara is hozzányúlt egy Beatles-szerzeményhez, szerencsére. Személyes kedvenc.


Baba Yaga- Back In The USSR: Hagyján, hogy kicsit beteg, de még magyar vonatkozása is van! A Baba Yaga zenekar magyar zenészekből és orosz népdalénekesekből áll, itt pedig a pacsirtahangú Jamie Winchester-rel kiegészülve adják elő a Beatles legoroszabb dalát.


Florence and the Machine- Oh Darling: A Beatles egyik legdögösebb dala korunk egyik legdögösebb és legeredetibb pophercegnőjének előadásában, csak jó lehet.


Fat Russian Singer- Let It Be: A videó eredeti címe 'The worst cover of a Beatles song ever!' Továbbiakban nem is kommentálnám a dolgot.


Joe Cocker- With A Little Help From My Friends: Erről a remekműről már egy korábbi Undercover-ben is esett szó, szerény véleményem szerint túlszárnyalja az eredetit. Hihetetlen mennyi lélek, mennyi energia, mennyi LSD van ebben a woodstock-i gyöngyszemben.


Flaming Lips- I Am The Walrus: Már az eredeti verzióba is szorult kellő mennyiségű drog és pszichedélia, de ezt persze még lehet fokozni. 



Bobby McFerrin- Blackbird: A világ legboldogabb zenéjének, a Don't Worry Be Happy előadőjának natúr, hangszermentes újraértelmezése. Az eredeti gyönyörű, ez különös, de ugyanúgy szívderítő.


Surfjan Stevens- What Goes On: És végül egy lépesmézes-cukormázas feldolgozása egy kevésbé kedvelt és kevésbé remekbe szabott Beatles-nótának.




1 megjegyzés:

  1. az oroszkórusos let it be-ben a legeslegeslegdurvábbak azok a táncikáló nők, akik néha behajolnak a képbe a pasas jobb válla mellett. asszem mellettük minden más smafu :D

    VálaszTörlés