2012. április 9., hétfő

Muszáj #2- Fekete L'Amour

Sötét mágia, okkultizmus, ében színű varjak vészjósló károgása- ugyan a posztnak semmi köze egyikhez se, de a mai nap muszájhallani zenéit halványan összefonó tematikája nem más, mint a fekete szín.


Bármilyen meglepő (nem az), még csak nem is goth rockról vagy dark metálról lesz szó, egész egyszerűen fejbevágott az a felismerés, hogy nagyon jó és nagyon kedvenc zenekaraim közül van jó pár, aminek a nevében szerepel a legsötétebb éjszaka színe, így egy kis toplista készült a 'fekete zenekarokból'. Bármilyen meglepő (nem az), mind az öt listás banda nagyjából ugyanazt a kicsit indie, kicsit psychedelic, kicsit blues és kicsit garage vonalat képviselik, így a listára ugyan nem kerülhettek fel, de külön tisztelgést érdemelnek a Black Sabbath, a Black Label Society és persze a Black Eyed Peas (haha) zenekarok. Azonban most következzenek eheti nyerteseink:

5. Black Mountain

A kanadai zenekar 2004 óta muzsikál kicsit Velvet Underground-os és Brian Jonestown Massacre-ös üzemmódban, tehát eléggé menőn . Voltak már a Coldplay előzenekara, van eddig három albumuk, és ezt a számot ideteszem még tőlük, de persze érdemes ismerkedni az összes többivel is.

4. The Black Ryder

Egy újabb csoda a kies Ausztárliából: a Black Rydert alkotó duó korábban egy másik zseniális banda, a Morning After Girls tagjai voltak, ráadásul rendszeresen vendégül látják például a már korábban említett Brian Jonestown Massacre és a későbbiekben említendő Black Rebel Motorcycle Club tagjait egy pár track erejéig. Egy albumnál tartanak, de a tömegek epekedve várják a folytatást.

3. Black Lips

A saját stílusukat 'flower punk'-ként definiáló amerikai zenekar az ezredforduló eleje óta botránkoztatja a jónépet hírhedten punk koncertjein, viszont a zenéjük a színpadi performanszoknál jóval kifinomultabb és egyedibb, és ez talán a legszerencsésebb kombináció. Hat lemez, hat adag virágzó rock'n'roll.

2. Black Rebel Motorcycle Club

A kaliforniai bázisú bandában az a csodálatos, hogy hat lemeznyi skálájukon megtalálható minden a magamba fordulós pszicho-révüléstől kezdve a szétszedemavilágot zúzásig. A 21. század egyik legjobb zenekara (elfogultság alert) és további szószaporítás helyett még ideteszek pár remekművet, mint a Weight of the World, a Spread Your Love, a Took Out a Loan és a Weapon of Choice.

1. The Black Keys


A régi idők nagyjait megidéző és mégis tökéletesen mai hangzással rendelkező amerikai duó egész egyszerűen zseniális, nem tudok mást mondani. Tavaly megjelent El Camino című albumuk a fenti Lonely Boy mellett tartalmazza a Little Black Submarines című számot is, amit korunk Stairway to Heaven-jének tartanak, és egész egyszerűen szívszorítóan gyönyörű. Összességében egyetlen hozzáfűznivalóm van, KÖNYÖRGÖM GYERTEK AZ ORSZÁGBA KONCERTEZNI!!!

+1: The Black Angels


Videókeresgetés közben véletlenül akadtam rá erre a zenekarra, és azt hiszem megvan a ma délutáni hallgatnivaló. Jó előjelnek tekinthető, hogy már a nevük is egy Velvet Underground számra utal, és a pár meghallgatott nóta után már bátran kijelenthetem, hogy nagyon erőteljes és dögös muzsikáról van szó, ami könnyen bekerülhet a nagy kedvencek közé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése