2013. november 30., szombat

Adventi Koncertkörkép, avagy Ide Mennénk Ha Lenne Életünk Az Ünnepek Előtt

December beköszöntével hivatalosan is megkezdődik a karácsonyra való hangolódás időszaka, s habár a bevásárlóközpontok már október óta harsogják a meghittséget és a szeretetet  végtelen vakító égősorral, óriási leértékelésekkel és hatalmas plasztik télapókkal (+ rettenetes és ijesztő zenélő jegesmedvékkel), ez a bő három hét teljes mértékben elég arra, hogy kicsit hátradőljünk, és hagyjuk, hogy a nyugalom és az extra cukorbevitel által előidézett endorfináram átjárja testünk-lelkünk, és átadjuk magunkat az ünnepi életérzésnek. Ehhez nagyban hozzájárulhat egy kis élőzene, ami nem csak a hangolódásban segíthet, de a karácsonyt körüllengő szombati munkanapok, leadási határidők, vizsgák és végeláthatatlan bevásárló listák okozta világvége-hangulatot is képes enyhíteni. Íme nyolc zenés program az adventi időszakra.


8. Negyed6Negyed7 Hanuka Fesztivál, november 27-december 5, Mindenfele a városban


Mert a szeretet ünnepére való ráhangolódást már a csütörtökön megkezdődő és jövő csütörtökig tartó Fények ünnepének nyolc napján érdemes megkezdeni. Már most zajlik és még lesz is csomó kultúrprogram, zabálósprogram, zenésprogram, amik mind arra adnak lehetőséget, hogy megismerj dolgokat és embereket, amiket és akiket még nem ismersz, láss és hallj szép dolgokat és az ünnepi hangulat jegyében újra beleszeress egy kicsit a városba. (Itt a részletes program és a fesztivál honlapja is)

7. Indoor Fesztivál, december 28-30, Hungexpo


Ugyan az idén elsőbálozó fedett pályás fesztivál csak az ünnepet követő napokban kerül megrendezésre, a rendezvény tökéletes karácsonyi treat azok számára, akik elviselhetetlennek tartják a létezést abban a 11 hónapban, amikor nincs se Fishing on Orfű, se Efott, se Zöld Pardon, és úgy érzik, az MR2-kompatibilis magyar fesztiválzenekarok koncertjei ezalatt a három kamunyári nap alatt segítenének felmelegíteni a lelkük és enyhíteni tudnák a szenvedést és a jövő nyárig húzódó türelmetlen várakozás okozta gyötrelmet.

6. Turbo, december 7, A38


Az ünnepi eufória elmeállapotát nem csak csendes meditációval és lágy karácsonyspecifikus dallamokkal lehet elérni, és ugyan az ország (szerény véleményem szerint) legkarizmatikusabb és leglendületesebb zenekarának koncertje után nem is pokrócba burkolózva szeretnéd bámulni a hóesést, de mindenképp át akarod majd ölelni a világot, és végül is nem pont ez a karácsonyi szellem lényege? (A Turbo fellépését pedig az osztrák Hella Comet zenekar koncertje előzi meg.)

5. Babyshambles, december 10, Gasometer (Bécs)


A brit indie banda koncertjéért ugyan a szomszéd fővárosig kell utazni, de mivel hozzánk belátható időn belül nem látogatnak el, valamint minden alkalmat érdemes megragadni, amikor még két lábon állva és oxigénmaszk nélkül láthatjuk az Ex-Mr. Kate Moss Pete Dohertyt, valószínűleg érdemes egy ilyen zenei élménybe invesztálni pár óra kocsikázást/vonatozást. 

4. VVhile + Gustave Tiger, december 6, Kuplung


Már megint lesz egy nagyon jónak tűnő koncert a Kuplungban, most egy menő magyar zenekar meg egy talán még menőbb szerb zenekar fogja szolgáltatni a lágy zajt meg a nem annyira lágy zajt, a közönség pedig boldogan bólogathat egyet, mielőtt ki kell lépnie a fagyos téli éjszakába.

3. Nemzeti Filharmonikusok- Téli esték Brahmsszal, december 11 és 18, Művészetek Palotája


Állítólag komolyzenét hallgatva átjárja a lelket egy fennkölt, magasztos érzés, ami karácsony táján igencsak kívánatos elmeállapot, tehát aki szeretné, hogy emelkedettebb ünnepi hangulatba kerüljön, az látogasson el a Filharmonikusok koncertjeinek egyikére a Müpába, vegye fel a legdekadensebb szerelését és képzelje 19. századi arisztokratának magát (én biztos ezt tenném).

2. Jamie Winchester, december 4, Gozsdu Manó Klub


Az ír származású úriember néha felbukkan az országban, és ad egy-egy csodás koncertet; a karácsonyi szellem jegyében így külön öröm, hogy a december 3-i koncerten akusztikus hangszerelésben hallhatjuk a selymes hangú művész úr dalait, és lágy gitárdallammal aláfestve álmodozhatunk kandallótűzről, hóesésről és bejglizabálásról.

1. Morcheeba, december 10, Pecsa


A brit zenekar Dürer kertes koncertjét (melyet a magyar Blahalousiana fellépése előz majd meg) a nagy érdeklődésre való tekintettel átpakolták a Pecsába, és ugyan a hivatalos Facebook-esemény ridegen ragaszkodik állításához, miszerint az összes jegy elkelt, ugyanitt még nagyban zajlik a seftelés, és ha valaki igazán szeretne eljutni a koncertre, az el is fog jutni a koncertre. És reméljük hálát is ad a sorsnak, mert idén ez lehet az utolsó, viszont az egyik legfontosabb nagyszabású külföldifellépős koncert kis hazánkban.


+1. Szuper Adventi Program


A végére hagytuk a legkellemesebb, és legexkluzívabb programot: készíts egy már-már elviselhetetlenül tömény és émelyítően édes forró csokit, vedd fel a leggiccsesebb rénszarvasos/télapós pulcsid vagy zoknid és hallgasd meg sorban a White Christmas-t, a Santa Claus Is Coming To Town-t és az összes agyonjátszott -és hallgatott ünnepi klasszikust (vagy rakd be a Táskarádió blog karácsonyi válogatáskaziját, amit hamarosan felpakolunk az 8tracks-re), miközben az ablakból nézed a hóesést és engedd, hogy a feszült anyukák kiabálása és a karácsonyi shopping után dugóba ragadt autók dudálása mögül lesből csaphasson arcon a karácsony szelleme. Kellemes ünnepi készülődést kívánunk mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése