2014. február 17., hétfő

Téli túlélőkalauz: Február 17-23.

Február valószínűleg a világ egyik legagyafúrtabb összeesküvése, hiszen annak ellenére, hogy naptár szerint a legrövidebb hónap, mégis az év leghosszabb és legvontatottabb időszakának tűnik. Az ünnepek utáni melankóliát felváltja a türelmetlen tavaszvárás, és az általában nyálkás-latyakos idő sem segít gyorsabban átlendülni a csigalassú, szobába zárkózó-agonizáló februári napokon. A befordulást és csendben szenvedést elkerülendő érdemes beiktatni egy-egy lélekmelengetést, például egy jó koncertet, amely visszaadhatja életkedvünket és a világba vetett hitünket. Szerencsére a tél utolsó előtti hetének minden napjára bőven akad zenei csemege, ezekből szemezgettünk.

Február 17. Hétfő

Erősen indul a hét, ugyanis a Papp László Sportarénában egy igazi nagyágyú, a brit Deep Purple ad koncertet hétfőn. Az 1968-ban alakult zenekar nem csak a szoba-rocksztárok egyik kedvenc riffjét, hanem a rocktörténelem számos egyéb klasszikusát is szolgáltatta a világnak az elmúlt 45 évben. Az országot már többször megjárt Deep Purple most friss, Now What?! című lemezével érkezik Budapestre, és a hard rock nagy öregjei remélhetőleg még ugyanazzal a lendülettel csapnak a húrok közé, mint például az előzenekarukként fellépő Ivan &The Parazol.



Február 18. Kedd

Ha kedd, akkor Random Trip: a végtelen műfajt átölelő improvizációs koncertsorozat eheti fejezetében a berlini The Hoo zenekar fellépését is meghallgathatjuk, majd tovább ringatózhatunk a Duna és a zenei projekt szokásos résztvevői által kreált hangtenger hullámain a kikötőhelyére visszatért, kicsinosított A38 hajón.

Február 19. Szerda

Szerdán a Kuplung felé érdemes venni az irányt, ahol két magyar banda, az Ask the Dust és a Lifespan játszik alternatív, funkos tavaszváró rockot.

Február 20. Csütörtök

A pénteki ereszdelahajam előtt testnek és léleknek is jól eshet egy kis lágy muzsikaszó, így Frenk akusztikus, egyszálgitáros koncertje az Iskolában  ideális választásnak bizonyul csütörtökre. A művész úr rendszeresen lép fel ilyen magányos felállásban, és saját számai mellett gyakran játszik John Lennon és egyéb szívünkhöz közel álló feldolgozásokat.



Február 21. Péntek

Pénteken mindenki a munka/tanulás/túlélés hőse, tehát kijár az ünneplés és egy adag önfeledt szórakozás. A pesti éjszaka számtalan jobbnál jobb lehetőséget kínál tálcán a bulizni vágyóknak, és az egyik legjobb fogásnak a Nightdrive által szervezett Mashkulture szülinapi buli ígérkezik. A Toldiban a Los Angeles-i Soulsection kiadó beatmakere, IAMNOBODI, valamint a hazaiakat erősítendő Cadikól kezdve a Headshotboyzig sok magyar lemezlovas szolgáltatja a talpalávalót.

Február 22. Szombat

A hét, sőt elfogultan állíthatjuk, hogy egyelőre az év fénypontjaként szombaton a pszichedélia-őshazából, ismertebb nevén Kaliforniából érkező Wooden Shjips zenekar koncertjét hallgathatjuk meg az A38-on. A kritikusok által gyakran egekig magasztalt, egyesek által a "világ legjobb pszichedelikus rock zenekarának" kikiáltott San Franciscó-i kvartett zenéjében a hatvanas évek LSD-vel fűszerezett zenei öröksége mellett ott van a hangos rock'n'roll és a kísérletező-improvizáló hajlam is, a Wooden Shjips hallucináció-színű zaja tehát olyasmi, amit hallani kell élőben. A banda negyedik, Back to Land című lemezét népszerűsíti világszerte, és budapesti koncertjüket a helyi pszich-rock banda, a Middlemist Red fellépése előzi meg.



Február 23. Vasárnap

Akik örömmel mozognak a space rock-stoner-post-metal íven, akár a rakparton is éjszakázhatnak a szombati Wooden Shjips után, mert a hét utolsó napjára megint az A38 kínálja a legizgalmasabb hallgatnivalót: Scott Kelly, az oaklandi Neurosis énekes/gitárosa akusztikus hangszerelésben adja elő folkos szólóanyagát, így a kultikus zenekar hívei mellett még azok is élvezhetik a koncertet, akik a kábult fejrázás helyett inkább csak elmerülnének a hétfők gondolatával mérgezett vasárnap estékre illetve a Scott Kelly and the Road Home hangzására is jellemző depresszióba hajló letargiában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése