2013. február 13., szerda

Valentine's Day Special: Top 10 Szerelmes Szám

Már csak egyet kell aludni és elérkezik a nyugati kultúra leglátványosabban és leghangosabban  imádott illetve gyűlölt ünnepe, a szerelmesek napjának kikiáltott Valentin-nap. Habár teljes mértékben ellenezzük a szerelem és szeretet bociszemű plüssállatokban és szívecske alakú csokiban való kinyilatkoztatását, illetve ennek a kötelező jellegét ami ráadásul egyetlen februári naphoz van kötve, ez mégis kiváló apropó arra, hogy elővegyük kedvenc zenés köntösbe bújtatott szerelmi vallomásainkat. Ez persze óriási falat, mert az évszázadok zenei termésének legalább 70%-a szerelemről (jó szerelemről, rossz szerelemről, a szerelem hiányáról, elvesztéséről, megtalálásáról, szeretetéről, gyűlöletéről, és így tovább) íródott, hiszen a szerelem minden művészet legfőbb ihletője és forrása, de igyekeztem leszűkíteni a kört tíz olyan dalra, amik ha nem is a legmonumentálisabb és legdrámaibb szerelmes megnyilvánulások, de tökéletesen megfelelőek összebújáshoz és romantikus egymás szemébe bambuláshoz, vagy akármit is szoktak csinálni az emberek Valentin-napkor, ki tudja. Persze ugyanezek a dalok édességbe és alkoholba fulladó önsajnálathoz és hangos iróniával palástolt irigykedéshez is tökéletesek, csak hogy az ellentábor se érezze kiközösítve magát!
LOVE Y'ALL, Táskarádió Crew



10. Ellie Goulding- Your Song (Elton John cover)
"I hope you don't mind that I put down in words, How wonderful life is while you're in the world"
Idekerülhetett volna az eredeti is persze, de a tündéri Ellie-be azt hiszem hamarabb szerelembe esünk, kérem ne vegye ezt sértésnek, Sir Elton. 


9. Edward Sharpe & The Magnetic Zeros- Home
"Laugh until we think we'll die, barefoot on a summer night, Never could be sweeter than with you"
Hatalmas cukiság mezőkön lassított felvételben együtt-szaladáshoz, tábortűz körüli táncikáláshoz és hasonló mindennapi jelenetekhez.


8. John Lennon- Jealous Guy
"I was feeling insecure you might not love me anymore"
Habár a csodálatos John Lennon legszebb szerelmes dalait a manipulatív pszichopata Yoko Ono-nak címezte, ennek a dalnak mégis itt a helye, mert hát ez a Jealous Guy, na.


7. The White Stripes- We're Going to Be Friends
"well here we are, no one else, we walked to school all by ourselves" 
Mert hogy is létezhetne lista Jack White nélkül. A We're Going to Be Friends az általános isis első nagy szerelmünket idézi fel, amire általában mindenki mosolyogva emlékszik vissza. 


6. Jason Mraz- I'm Yours
"There's no need to complicate 'cause our time is short, this is our fate, I'm yours"
Az isteni tehetséggel megáldott Jason Mraz nagyon befutott slágerét ugyan már rongyosra játszották a rádiók ezer éve, de még most is megvan benne az az egyszerű és mégis nagyszerű varázslat, amitől szerelem járja át a szívünket az I'm Yours hallatán.


5. Damien Rice- The Blower's Daughter
"I can't take my mind off you, My mind...my mind...'Til I find somebody new"
Damien Rice dala kissé kilóg a sorból, mert a Blower's Daughter inkább minősül zenés önmarcangolásnak szakítások idejére mint szerelmi vallomásnak, de olyan szívfájdítóan szép, hogy nem lehet nem megemlíteni.


4. James Morrison- Better Man
"I needed shelter from the storm I was in and when it all got too heavy you carried my weight"
A karcos hangú brit egyszálgitáros vallomása példaértékű lehet azoknak a merész fiatalembereknek, akik még 2013-ban is felvállalják, hogy a csúnya beégés veszélyétől nem megriadva dalt írnak szerelmükhöz. 


3. Augustana- Sweet and Low (acoustic)
"Hold me down, sweet and low, little girl Hold me down, sweet and low, and I will carry you home"
Habár a dalszöveg jelentése nem teljesen egyértelmű számomra, ez a dal, különösen az akusztikus verzió tökéletesen eltalált nyálfaktorral rendelkezik, teljesen sweet and low.


2. The Moldy Peaches- Anyone Else But You
"You are always trying to keep it real I'm in love with how you feel I don't see what anyone can see In anyone else but you"
Az előző posztban is felemlegetett Juno fő dalából igazából random bármelyik versszakot idézhettem volna, annyira cuki, hogy belehalok. 


1. Alexi Murdoch- At Your Door
"Well you can take from me all you think you need and you can bury it deep deep in the ground, but I will never let you down"
Kedves leendő férjem, ha ezt olvasod, kérlek jegyezd fel, hogy ha nagyon jó pontot akarsz szerezni, ennek a dalnak kell szólnia az első szerelmi vallomásodkor/a lánykéréskor/az esküvőnkön/akármikor. Ez a szűkszavú és mégis tökéletes vallomás annyira szíven üt, hogy jobb híján a dalt előadó Alexi Murdoch-ba leszek halálosan szerelmes minden egyes meghallgatáskor.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése