2013. február 8., péntek

VIDEOKAZETTA DELUXE: TOP 20 CSODÁS FILM ÉS SOROZAT SOUNDTRACK

Létezik ember, aki nem szájtrombitálja teljes átéléssel a Birodalmi Indulót miközben a Star Warst nézi, vagy nem perdül táncra a Hakuna Matatára az Oroszlánkirály alatt? Én nem ismerek ilyet. Egy jó soundtrack a film sava-borsát adja, nélküle csak unalmas mozgókép lenne, a zene ad útmutatást, hogy épp szomorúnak vagy meghatottnak kell érezned magad, a jól eltalált főcímdal pedig védjeggyé válhat, amiről évtizedekkel később is visszaemlékezünk a filmre. De feledkezzünk most meg az eredeti filmzenékről, és idézzük fel azt a felemelő érzést, amikor egy kedvenc zenénk csendül fel a nagyjelenet alatt, és varázsol rögtön a közepesen béna filmből imádnivalót, a jó filmből pedig abszolút kedvencet. Na az ilyen típusú remekekből próbáltuk kiválogatni a 20 legjobb zenével fűszerezett filmet és sorozatot, ez alkalommal figyelmen kívül hagyva a zenés dokumentumfilmeket, musicaleket és Disney rajzfilmeket, hogy legyen esélye a mezei lövöldözős és szappanbuborék-szerelmes filmeknek is.

A Breakfast Club se vált volna klasszikussá enélkül


20. 500 Days of Summer


Kulcsdal: Temper Trap- Sweet Disposition
Előadók a filmben: Regina Spektor, Wolfmother, The Smiths
A szupercuki Zooey Deschanel és a nála is cukibb Joseph Gordon-Levitt romantikus filmje többek között a fel-felcsendülő megacuki indie muzsikáknak köszönhetően talált széles tumblr/hipszter/lány rajongótáborra.

19. Twilight Saga filmek



Kulcsdal: Lykke Li- There's a Possibility
Előadók a filmben: Thom Yorke, Iron&Wine, Grizzly Bear, Muse, Muse, Muse
Kövezettek meg, de én bizony az összes epizódot megnéztem, és arra jutottam, hogy ennek a bugyuta és indokolatlan paraszt tinédzservakításnak az egyetlen erőssége a nem éppen elhanyagolható soundtrackben rejlik, amiből az író Stephanie Meyer-nél talán csak a Muse profitált többet, mert hirtelen szert tettek húszmillió tizenéves lányrajongóra.

18. PS. I Love You



Kulcsdal: The Pogues- Love You 'till the End
Előadók a filmben: Camera Obscura, The Pogues, Paolo Nutini
A klasszikus jégkrémzabáló agonizáló lány vagyok és utálom magam-hangulathoz csak ezt a filmet tudom elképzelni, az édes-kedves sztori mellé pedig már csak bónusz az édes-kedves soundtrack, ami magába foglal pár Gerard Butler által előadott (!) nótát is.

17. American Beauty


Kulcsdal: The Guess Who- American Woman
Előadók a filmben: Bob Dylan, Eels, The Who
A Thomas Newman által szerzett eredeti filmzene is emlékezetes, de ehhez társul pár klasszikus is.

16. Skins



Kulcsdal: The Brian Jonestown Massacre- You Look Great When I'm Fucked Up
Előadók a sorozatban: mindenki
A hype brit tinisorozat természetesen kapott egy csomó hype zenét is, és bár tudom, a jutub kommentelők világában halálos bűnnek számít egy zenekart filmen/sorozaton keresztül megismerni, de én anno a Skins-nek köszönhetően ismertem meg a Brian Jonestown Massacre-t, szóval az ég áldja őket a világ végezetéig.

15. Shrek filmek



Kulcsdal: Smash Mouth- All Star
Előadók a filmben: Joan Jett, Tom Waits, Nick Cave & The Bad Seeds, Eels, Wolfmother, Led Zeppelin
Ha eltekintünk attól, hogy a kedvenc ogrés mesénket fémjelező I'm a Believer-feldolgozás csak árnyéka az eredetinek, a Shrek filmek így is roskadoznak a sok jó zenétől, és jobb esetben nem Szamár énekli őket.

14. Perks of Being a Wallflower



Kulcsdal: The Samples- Could It Be Another Change
Előadók a filmben: The Smiths, Sonic Youth, New Order, David Bowie
Imádnivaló film fiataloknak és örök fiataloknak, ami az első tizenöt másodpercben elvarázsol, ahogy egy alagúton átsuhanó autóban ülve felcsendül a rádióban ez a fenti szám. Instant szerelem.

13. Into The Wild


Kulcsdal: Eddie Vedder- Hard Sun
Előadók a filmben: Canned Heat, Creedence Clearwater Revival, Eddie Vedder
Annyi csalás belefér, hogy eme varázslatos varázslatos film zenéjének döntő többsége eredeti filmzene, amit nem más, mint a Pearl Jam-es Eddie Vedder szerzett, de felcsendülnek egyéb ismert dallamok is a filmben, sőt még Kristen Stewart is dalra fakad benne, amit kivételesen hajlandóak vagyunk megbocsátani.

12.Rock'n'Rolla (+ Guy Ritchie összes)


Kulcsdal: Black Strobe- I'm a Man
Előadók a filmben: Black Keys, Clash, War, The Subways
Dögös film, dögös zene, ennyi a recept. A Ravasz, az Agy.., és a Blöff is ide kerülhetne, az akcentuskirály Brad Pitt bokszolós jelenete például ezzel a meglepő-de-Oasis számmal társulva vált kultikussá.

11. The O.C



Kulcsdal: Phantom Planet: California
Előadók a sorozatban: Jet, Alexi Murdoch, Beck, Black Rebel Motorcycle Club stb.
Szívem csücske Narancsvidéke többek közt olyan dalokkal ajándékozott meg mint ez, vagy ez.

10. Michael Cera filmjei



Kulcsdal: Metric- Black Sheep
Előadók a filmekben: Devendra Banhart, Beck, Vampire Weekend
Kedvenc nyomi szerelmünk varázslatos módon csak olyan menő filmekben szerepel, amik tele vannak menő zenékkel is. Vegyük csak a Scott Pilgrimet, a Nick and Norah-t, a Junot vagy a Youth in Revolt-ot..egytől egyig tökéletes soundtrack-kel rendelkeznek.

9. Forrest Gump



Kulcsdal: Lynyrd Skynyrd- Sweet Home Alabama
Előadók a filmben: Aretha Franklin, Elvis Presley, Bob Dylan, The Doors
A világ legszerethetőbb figurájának élettörténete nem maradhatott le erről a listáról, mert elfogulatlan vélemények szerint a Forrest Gump minden idők legszebb filmje, az meg már csak hab a tortán hogy egy-egy kedvenc dalunk is felcsendül az édes kis Forrest nem mindennapi kalandjainak bemutatása alatt.

8. Easy Rider



Kulcsdal: Steppenwolf- Born to Be Wild
Előadók a filmben: Jimi Hendrix, The Byrds, The Band, Steppenwolf
Ha egyet kívánhatnék, világbékét teremtenék  azt kérném, hagy lehessek huszonéves motorosbandás hippi a hatvanas évek Amerikájában...

7. Gossip Girl


Kulcsdal: The Bravery- Believe
Előadók a sorozatban: mindenki
Ugyan kedvenc Upper East Side-i tündérmesénk már boldog véget ért, de érdemes megjegyeznünk, hogy a készítők mesterien vegyítették az aktuális top slágereket kevésbé népszerű gyöngyszemekkel, így a 40 perces epizódokat általában másfél óráig tartott megnézni, mert mindig volt egy-egy ismeretlen dallam, amit muszáj volt azonnal azonosítani.

6. Trainspotting



Kulcsdal: Iggy Pop- Lust for Life
Előadók a filmben: New Order, Blur, Lou Reed
Iggy Pop legismertebb slágere kéz a kézben jár a rohangáló Ewan McGregor látványával, de a kultfilm további zenéi is megérnek egy-egy hálaimát.

5. O Brother Where Art Thou



Kulcsdal: Soggy Bottom Boys- I Am a Man of Constant Sorrow
Előadók a fimlben: Alison Krauss, Alan Lomax
Kicsit csalás, mert itt eredeti filmzenéről van szó, de az Ó testvér, merre vezet az utad? című filmet látni kell, és hallani kell, nincs mese, csak varázslatos, megismételhetetlen zenék.

4. Pulp Fiction (+ Django Unchained)



Kulcsdal: Urge Kill- Girl, You'll Be a Woman Soon
Előadók a filmben: Link Wray, Chuck Berry, Dusty Springfield
Tarantino, a motherf*cker-ök, n*gger-ek és a túlzott ketchup-felhasználás nagymestere kiváló érzékkel festi alá nem éppen szívderítő jeleneteit jóval lélekemelőbb muzsikákkal. Ugyan a nagyvilág most a Django filmzenéért rajong, amivel teljesen egyetértek, erre a listára mégis a jó öreg klasszikus került.

3. Sons of Anarchy



Kulcsdal: Curtis Stigers & The Forest Rangers- John the Revelator
Előadók a sorozatban: Black Keys, BRMC, Mojo Monkeys, Monster Magnet
Ismert kedvencek, ismeretlen gyöngyszemek, régi, új, tökéletes.

2. Almost Famous



Kulcsdal: Elton John- Tiny Dancer
Előadók a filmben: The Stooges, Black Sabbath, Fleetwood Mac, Led Zeppelin
Persze ez egy kicsit csalás, hiszen a film témájából adódóan kikerülhetetlenek az imádott rock-klasszikusok, de mégis: a Majdnem Híres nem csak egy nagyon kedves film, hanem (remélhetőleg) középiskolai ének-zene órák leendő kötelező néznivalója.

1. Californication



Kulcsdal: Rolling Stones- You Can't Always Get What YOu Want
Előadók a sorozatban: Brian Jonestown Massacre, Kid Koala, My Morning Jacket
A legendás Hank Moody kalandjai igazi rock'n'roll élményt nyújtanak, de szerencsére aláfestésnek valódi rock'n'rollt is kapunk minden egyes epizódban, melyek tömve vannak remek régi és új zenékkel, így a Californication iránti szerelem hatványozott.

1 megjegyzés:

  1. objektív: a pulp kulcsdala a never can tell
    szubjektív: a gg kulcsdala az air photograph
    szubjektív2(de ez tényleg az) a ts-é meg az atomic

    robot vagyok. bazinga!

    VálaszTörlés