2013. április 1., hétfő

APRIL FOOLS EDITION

A húsvéti sonkazabálás és rokonlátogatás közepette ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ma van  Bolondok Napja, és a biztonság kedvéért érdemes odafigyelni, mibe nyúlunk, hova lépünk, és kinek hiszünk. Valljuk be, egymással kitolni és másokat szemérmetlenül kiröhögni az jó dolog az év 365 napján, de április 1-jén zöld utat kapnak az ártalmatlan vagy közepesen kegyetlen csínyek . És mivel a zenész is csak örök gyerek ember, ők is időről időre megpróbálják megtréfálni gyanútlan rajongótáboraikat, és mi most ezekből a tréfákból csipegettünk össze párat, természetesen a teljesség igénye nélkül.





A zenei trollkodás persze nem 21. századi találmány, már Haydn és Mozart is talált rá módot, hogy megtréfálja és sokkolja közönségét, egy-egy váratlan váltással vagy hamisnak tűnő dallammal, de a következő pár példa mind az elmúlt pár év (vagy évtized) szellemi terméke.
A Coldplay például nagy mestere az áprilisi tréfáknak, 2009-es húzásuk az volt, hogy bejelentették, következő lemezüket zéró gravitációban fogják felvenni.


Izland védőszentje, Björk pedig pár éve hivatalosan bejelentette, hogy elfogadta a felkérést, hogy ő legyen a Led Zeppelin új énekese, de kizárólag akkor, ha koncertjeiken csak a zenekar I és IV nevű/számozású albumairól játszanak.


A legerősebb sokk-hatás díját valószínűleg Trent Reznor, a Nine Inch Nails frontembere kapná csúnya tréfájáért, melynek során bejelentette, hogy következő lemezének producere Timbaland lesz, és olyan előadók fognak közreműködni rajta, mint Jay-Z, Sheryl Crow, Justin Timberlake vagy Alicia Keys.



És bár bizonyosan még rengeteg ezekhez hasonló ártatlan tréfa született már az évek során, a személyes kedvencem az a magát egészen komoly összeesküvés-elméletté kinövő és biztos sokak által már ismert hoax, miszerint a világ legismertebb és legtöbbre tartott zenekarának legendás énekese, Sir Paul McCartney valójában 1966-ban autóbalesetben meghalt, és azóta egy hasonmása helyettesíti őt, lassan 50 éve. A konspirátorok persze számos erre utaló jelet összegyűjtöttek, és rengeteg titkos üzenetre és utalásra találtak rá a Beatles dalaiban és lemezborítóin. Ez az agymenés egy külön posztot is megérdemelne, ha valakit érdekel, itt tud a témáról olvasni, ha pedig további nagystílű tréfákra lenne kíváncsi, ez az oldal évek és témakörök szerint is összegyűjtötte és csoportosította a 20. század leghíresebb-hírhedtebb áprilisi bolondságait.


UPDATE: az idei év legtréfásabb tréfája pedig egy még mindig fájó sebet szakított fel, és egy tizedmásodpercig elhitette velünk, hogy a White Stripes újra összeáll (csak Meg White helyett Tilda Swintonnal a dobok mögött)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése