2012. május 5., szombat

COOL LIST 2012- MUSICIAN EDITION 1.

A Cool List Hungary és a nemrégiben nyilvánosságra hozott Közgáz Cool List ékes példáját követve úgy döntöttünk, mi is összeállítunk egy rövid kis listát korunk legcoolabb muzsikusairól, akik nem csak remek zenét gyártanak, de mindezt elképesztően menő módon teszik és valami cool pluszt nyújtanak. A listára most nem kerültek fel a régi idők hősei, hiszen kortól, nemzetiségtől és műfajtól függetlenül most csak az volt a szempont, hogy kik azok a zenészek, akik most, 2012-ben is hihetelenül coolnak számítanak. És íme:

 20. Anthony Kiedis



Idén tölti az ötvenet, cooltikus zenekara, a Red Hot Chilli Peppers, mely idén áprilisban került be a Rock and Roll Hall of Fame-be, jövőre ünnepli megalakulásának harmincadik évfordulóját; ezen kívül van egy imádnivaló kisfia, és a heroin fogságából remélhetőleg végleg kiszabadulva talán most révbe ért, igazi stílusikonná és cool rockszárrá kinőve magát.

19. Gotye




A 31 éves énekes-zenész-zeneszerző az alternatív zenei világ többé-kevésbé felfedezetlen ausztrál vidékéről tört be a mainstream popéletbe ezzel a 2011-es slágerével, mely a maga egyszerűségében és letisztultságában annyira erőteljes és lenyűgöző, hogy a hithű punkoktól kezdve a hardcore techno rajongókig mindenkit meghódított.

18. Old Man River




Egy újabb cool-adag a mesés Ausztráliából egy indie-folk zenész személyében . A bongyori hajú Ohad Rein (ha esetleg ez kérdéses lenne, a jobb oldali úriemberről beszélünk) azért kerülhetett fel erre a listára, mert megírta a világ legcsodálatosabb számát. Nem mintha ez nem lenne elég...

17. Nick Cave 



Lassan át is nevezhetjük a listát Cool List Australia-ra, mert úgy tűnik minden ami cool a zenei világban, a kenguruk és koalák szigetéről származik. Az 54 éves Nick Cave szépnek ugyan nem mondható, de ezt hihetetlenül menő zenéivel, irodalmi munkásságával illetve alkalmi filmszerepléseivel bőven kompenzálja. 

16. Dallas Green




A 31 éves kanadai zenész, aki City and Colour néven járja be a világ számos színpadát (Dallas=City és Green=Colour, már csak ezért az ötletért is felkerülhetne a listára) gyönyörű, lágy akusztikus zenével melengeti a lelkeket, és ez a már néha fülsértően zajos 21. században hatalmas nagy coolság.

15. Morningdeer 



A lista természetesen nem maradhat néhány magyar zenész nélkül. A 26 éves Dányi Krisztina, alias Morningdeer egyike azoknak az egyre népszerűbb hálószobazenészeknek, akik talán újra tudják éleszteni a cool magyar zenébe vetett hitet. Amellett, hogy a zenéje is elképesztően menő és kreatív, a lány személyisége is olyan lehengerlően cuki, hogy mindenképp megérdemli a listás helyezését.

14. Jack Johnson


A meglehetősen vonzó folk-rock zenész a világ legcoolabb szigetén, Hawaii-n él, hivatásos szörfös volt, és 12 éve él boldog házasságban egyetemi szerelmével akivel három közös gyerekük van- lehet hogy ez nem rock'n'roll, viszont követendő példának kiváló. Ha ez nem lenne elég, a zenéje nyári szellős estéket idézően lágy és kedves, továbbá orrba-szájba jótékonykodik, például 2010-es világkörüli turnéjának minden bevételét az utolsó centig jótékony célokra ajánlotta fel, ami óriási, óriási nagy COOL.

13. Kristian Matsson


A 28 éves svéd Kristian, sokkal ismertebb nevén 'The Tallest Man on Earth' egyértelműen generációnk Bob Dylan-je. Szemben a tőle várható hűvös skandináv mentalitással, vérbeli modern indie-folk zenével, melyet mindig  saját otthonában rögzít, és híresen karizmatikus színpadi jelenésekkel örvendezteti a cooltúrára szomjas rajongókat, és tartja életben Dylan papáék örökségét.

12. Florence Welch 


Még hogy a vöröseknek nincs lelkük? A gyönyörű angol énekesnő olyan szívvel-lélekkel teli dalokat produkál évről évre zenekarával, a Florence + The Machine-nel, hogy simán megérdemli az évezred legcoolabb popénekesnője címet.

11. Dan Auerbach


Az ohio-i úriember a világ talán legszuperebb jelenleg is létező zenekarának, a Black Keys-nek énekese-gitárosa, ami pont elég, hogy bekerüljön a Coolság Csarnokába. Az évek folyamán változó mennyiségű arcszőrzettel járta a világot a banda másik tagjával, Patrick Carney-vel, tavaly pedig kiadták az év legjobb albumát, olyan tökéletes számokkal, mint a Little Black Submarines vagy a Lonely Boy. Bárcsak hintenétek már egy kis coolságot egy magyarországi színpadon is fiúk!


Folyt. köv. holnap!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése