2012. május 7., hétfő

Szerelemposzt #1: Damon Albarn

Üdvözlégy mindenki új rovatunkban, ahol az objektivitás túlértékelt, az elfogultság menő és az ömlengés nem büntetendő. Ebben a rovatban minden szégyenérzet nélkül fogunk agyba-szájba dicsérni zenészeket. Igen, még töményebben, mint eddig.


Elsőként az eredeti, az utánozhatatlan, az elképesztő Damon Albarn van soron. Azért mégiscsak véges az időnk, úgyhogy sajnos abszolút teljes képet nem fogok tudni alkotni az ő fantasztikusságáról, de itt van most 9 ok a négyszázmillióból, amiért Damon Albarn az egyik legcsodálatosabb zenész kerek e világon.

# 7 Énekhang

Hogy mennyi- és miféle dolgokat képes Damon Albarn a hangja megmozgatni az emberben, azt talán a legjobban ezzel a The xx feldolgozással lehet megmutatni. Nehezen hiszem el, hogy van olyan fiú vagy lány, aki ennek a dalnak a hallatán nem szerelmesedik bele azonnal az illető úriemberbe.


# 372 Zenetörténelmet írt

És ha már Gorillaz néven énekelt az előző videóban, akkor beszéljünk is erről (a kronológiára meg hányjunk fittyet). Damon Albarn és Jamie Hewlett képregényíró közös projektje ugyanis a legsikeresebb virtuális együttese a Guinness Rekordok Könyvében és már első albumukból is több mint hét millió kelt el világszerte. Nem meglepő, egész pályafutásukra jellemző a zseniális zene, elképesztő látványvilág, menő karakterek komplett agyeldobós háttérsztorival, és olyan vendégzenészek mint a Little Dragon vagy Lou Reed. Hibátlan az egész. Íme a szám, amivel kezdődött az egész, az első kislemez arról az albumról, amiért azonnal megszámlálhatatlan díjra is jelölték őket.


#1203 A Blur-rel lenyomta az Oasis-t a Britpop Nagy Csatájában

Emberünk ugyanis itt kezdte a pályafutását. A kilencvenes évek elején a Madchester szcénából fejlődött ki a stílus, aminek két nagyágyúja a Damon Albarn vezette Blur és a Gallagher testvérek bandája, az Oasis volt. Nem kellett sok idő és a két együttes aktívan elkezdte utálni egymást, a csúcspont pedig 1995-ben volt, amikor is augusztus 14-ére mindkét oldal beígért egy kislemezt. Az NME British Heavyweight Championship-nek kiáltotta ki az esemény, amit végül a Blur nyert (276 ezer eladott példány a Country House-ból, 216 ezer a Roll With It-ből). És a Blur minden viszontagság ellenére összetartott, és bár ma már csak ritkán zenélnek együtt (ez egy különösen remek alkalom volt), a New Order és a The Specials mellett ők is fellépnek augusztus 12-én az idei londoni olimpia záróünnepségén!




# 7496794 Az a nézés

Továbbra is a Blur időszaknál maradva, 1995-ben készült a The Universal című dalhoz egy fantasztikus klip Jonathan Glazer rendezésében. A dal már önmagában zseniális, és ezen a videó még képes volt dobni egyet: szép, szürreális és mechanikus narancs. A nézés benne pedig külön sorszámot érdemel ezen a listán.



# 67999 A barátok

A Gorillaz, mint ahogy már feljebb említésre került, mindig csak a legmenőbb vendégművészekkel dolgozik együtt. A Demon Days producere Danger Mouse volt. Damon Albarn évekig az Elastica énekesnőjével, Justine Frischmann-el járt (a szakításuk inspirálta például a zseniális videóval is rendelkező No Distance Left to Run című dalt). Mellettük viszont mindenképpen meg kell említeni még egy embert, aki nem a Gorillazban, hanem a Blurben zenélt együtt Damon Albarnnal: a csodálatos és gyönyörű Alex James. Alex James máig a Blur basszusgitárosa, újságíró és sajtkészítő. Igen, Alex James ennyire menő, saját sajtfarmja van, és Farleigh Wallop nevű sajtja pedig megnyerte a legjobb kecskesajt díját a 2008-as British Cheese Awards-on. Ja meg csinál olyanokat is, hogy műsorvezető a világ legjobb popkvízében (meg azóta volt vendég is).


# 934548 Murdoc Niccals

Basszusgitáros. A zseni, a csodálatos elme a Gorillazban. Azt nyilatkozta az első lemez Mercury Prize jelöléséről, hogy olyan mint egy halott albatroszt cipelni a nyakad körül az örökkévalóságig. És csakis igazi egyiptomi selyemmel borítja be az ágyát.


# 4672910 Neki minden jól áll

Na de vissza Damon Albarnhoz, akinek zsenialitását részben az is adja, hogy mennyire sokoldalú. Britpop, hiphop, elektronika, afrofunk, hogy csak néhányat említsünk, pont ma pedig kijött a Dr Dee zenéje, amit szintén ő szerzett és egy opera(!) Mert Damon Albarn ilyet is tud. Van egy olyan érzésem, hogy ha holnap kitalálná, hogy ő turbofolkot akar csinálni, az is csodálatos lenne.


# 83643283 A videók

Akár Blur, akár Gorillaz, Damon Albarn videói mindig ötletesek és fantasztikus képi világgal rendelkeznek. Na meg nem utolsósorban szinte mindig viccesek is. Ez remélem kiderült már az eddigi videókból is, de most itt van még egy, méghozzá a Gorillaz legújabb dobása, a DoYaThing. Minden egyes másodperce menőség.


# 2343655423 Every Planet We Reach Is Dead

Bár tulajdonképpen szinte az összes általa írt számról mondhatnám ezt, mégis itt most csak az Every Planet We Reach Is Dead kap külön sorszámot. Ez volt az, ami nekem anno véglegesen eladta Damon Albarn-t, szerény véleményem szerint ez a létező egyik legtökéletesebb szám. A zene, a szöveg, az a hang, minden ott van jó helyen. Hálám és szeretetem örökké tart.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése