2012. május 14., hétfő

Zen(e)és Vers Mindenkinek - Interjú a Kávészünet zenekarral

Lehet a kereskedelmi csatornák tehetségkutató műsorait nagyon kedvelni vagy kevésbé kedvelni, de az tény, hogy időről időre megjelennek olyan zenei ínyencségek a Megasztár, az X-Faktor vagy a Csillag Születik kínálatában, amikre igen is érdemes odafigyelni. Ezek egyike az elsősorban magyar verseket megzenésítő Kávészünet nevű duó, akik a kultúra fiatal nagyköveteiként népszerűsítik az irodalom és a költészet szépségeit. A zenekar két tagjával, Popovics Györggyel és Németh Ferenccel beszélgettünk.


Nem mindennapi dolog, hogy valaki annyira elkötelezett legyen a zene és az irodalom iránt, hogy nekiálljon verseket megzenésíteni; hogy kezdődött az egész?

Gyuri: Fecóval a kollégiumban ismerkedtünk meg, mindketten szerettük és azóta is szeretjük a zenét és a verseket, és egy alkalommal úgy adódott, hogy elkezdtünk együtt zenélni, majd verseket párosítottunk a zenéhez. Először saját magunk szórakoztatására, ami egyébként most is így van, viszont ma már kicsit komolyabbak a céljaink. Akkoriban ezt hobbiból kezdtük el, kisebb közönségnek, nem ismert versenyekre jártunk, aztán a nagy fordulópontot számunkra a Csillag Születik jelentette, ahol megismerhetett minket az ország és a műsor által lettek olyan lehetőségeink, amiknek próbáljuk kiélvezni a hasznát.

Fecó: Azért kőkemény meló is van benne. Arról van szó, hogy így aktívabb lett az egész és nagyobb projektté nőtte ki magát.

A Csillag Születik milyen tapasztalat volt számotokra? Eléggé kakukktojások voltatok azzal, hogy a megszokott populáris és kommersz helyett valami mélyebb tartalommal mutatkoztatok be. Milyen élményekkel gazdagodtatok ott?

Gyuri: Nagyon finom sütiket kaptunk ott. Meg persze maga a légkör is megért egy misét, hogy lássuk és halljuk, hogy mi folyik ott bent és hogyan működik a műsor összeállítása. Számunkra ez egy jó kiindulópont volt. Nem voltunk kommerszek és teljesen populárisak, nem is véletlen, hogy akkor és ott abba kellett hagynunk ezt a műsort; ha nem így lett volna, valószínűleg nem itt lennénk. Lehet, hogy nehezebb dolgunk van azáltal, hogy amit mi képviselünk nem annyira populáris (bár ezzel vitatkozhatnánk), de sokkal távolabbi céljaink vannak, és nem szeretnénk 1-2 év alatt kiégni, hanem próbálunk maradandót alkotni.

Fecó: Inkább „lassú víz partot mos” taktikában gondolkodunk.

A mostani Csillag Születik-szériát követitek?

Gyuri: Nincsen tévénk, amit nem is bánok, de az internetes megosztások révén mi is nyomon tudjuk követni a műsort. Számomra megdöbbentő a színvonal folyamatos csökkenése. A botrány, a sokkhatás és a nézettség számít már csak.

Fecó: Ez hosszú távon nem is biztos, hogy jövedelmezőbb lesz, mint az, ha valaki a versekkel és a kultúrával foglalkozik. Ezért is választottuk ezt, és hogy fokozatosan építkezünk. Meg persze ezzel jobban is lehet csajozni. Furcsa, mert ha egy verset ír az ember egy lánynak az nem biztos, hogy bejön manapság, mivel már kihalt a romantika a világból, de mégis nagyon sok lány jön a koncertekre, és mi is a sok lány miatt járunk Kávészünet koncertekre.


Ezzel már válaszoltatok is a következő kérdésre, hogy ki a célközönségetek illetve kik azok, akik ténylegesen elmennek a koncertjeitekre?

Gyuri: Nem teljesen, mert a valódi célközönségünk az 5 és 99 éves közti korcsoport, pont, mint egy jó társasjátéknak, viszont elsődleges célunk az, hogy a fiatalokkal megszerettessük a verseket és szeressék, használják a magyar nyelvet, de ilyen szempontból nincs kifejezett célközönségünk. Az tény, hogy az átlagos statisztika alapján kimutatható, hogy a 18 és 24 év közötti lányok nagyobb százalékban képviseltetik magukat, de ettől függetlenül fiúk is szép számmal járnak a koncertekre.

Egy projektetek keretében iskolákba is jártok és zenéltek. Ezt hogy fogadják a gyerekek?

Gyuri: Általános első osztálytól gimnazista tizenkettedik osztályig járunk órákra, általában viszünk egy kanna bort, és mindenki jól érzi magát. J Nem, igazából van egy Trendhagyó Irodalomóra nevezetű programunk, melynek révén mérhetővé tettük a verstanulást. Demonstráljuk, hogy megzenésített verseket bizonyítottan egyszerűbb és gyorsabb megtanulni. Több ezer diák vett már ebben részt és eddig 100%-os a sikermutató.

Fecó: Ez azt jelenti, hogy összehasonlítjuk a korábbi verstanulási eredményeket a megzenésített versekével, ami eddig mindig jobb lett.

A megzenésített versekkel kapcsolatban felmerül a kérdés, hogy miként történik az alkotási folyamat? Elolvastok egy verset és megérzitek a zeneiségét, illetve fordítva, írtok dalokat és ehhez párosítjátok a szöveget?

Gyuri: Ez úgy működik, hogy Fecó gitáron, én néha zongorán írok dallamot, és aztán szólunk a költőnek, József Attilának, Adynak, Petőfi Sándornak, és ők írnak egy nagyon jó verset hozzá megrendelésre. Ez eddig nagyon jól működött, nagyon jóban vagyunk velük. J

Fecó: A dallamok általában megszületnek az ember fejében, és van, hogy a versnek olyan a hangulata és össze tudjuk kapcsolni, de van, amikor a verset olvasgatjuk át alaposabban és arra születik egy dallam.

Mi alapján választotok verset? Ezek mind személyes kedvencek, vagy olyanok, amikben megláttátok a zeneiséget?

Gyuri: Nagyon változó. Költőfüggő, hangulatfüggő, mindentől függő. Még attól is függ, hogy mennyire tetszik az a könyv, amit kinyitunk.

Vannak kedvenc költőitek?

Fecó: Ady Endre, Radnóti, és sokan vannak még versenyben ezért a posztért, de például a kollégium, ahol mi megismerkedtünk és elkezdtünk együtt zenélni József Attila nevét viseli, ezért ő mindig is nagyon fontos volt nekünk.


Itt Magyarországon vagy külföldön vannak-e más formációk, akik a Kávészünetéhez hasonló dolgot csinálnak, vagy ti abszolút egyedülállóak vagytok a műfajban?

Fecó: Ez költő kérdés? Nem, egyébként vannak, például a Kaláka vagy a Suhancos, illetve Szabó Balázs, akivel volt is közös fellépésünk, bár náluk az a jellemző, hogy általában mind népzenével dolgoznak, illetve a népzene határait súrolják. Nekünk más a stílusunk. Attól lehet esetleg a Kávészünet más, mint a többi ilyen zenekar, hogy a könnyűzene szinte minden népszerű műfaját érintjük. Igyekszünk a vers hangulatát elcsípni, és ezt akár bluesos, funky-s vagy r’n’b-s stílussal kifejezni, de persze vannak benne hagyományos elemek is.

Ezen kívül kik azok, akiket a hazai illetve külföldi zenei világban figyeltek és követtek?

Gyuri: Zenei ízlésben nagyon eltérünk, én főként rapzenét hallgatok, szeretem az underground zenét, hip-hop-ot illetve a popot is.

Fecó: Nekem meg Justin Bieber a kedvencem és tőle merítem az ihletet. Egyébként inkább az alternatív vonalat szeretem, pont a szövegek miatt, meg rockosabb dolgokat. Így a kettőnk különböző ízléséből áll össze az a zene, amit a Kávészünetben csinálunk.

Melyik felállást szeretitek jobban: az akusztikus, „egyszálgitáros” verziót, vagy a nagyzenekaros „sokhangszeres” felállást?

Gyuri: Most a legújabb, vonós felállás áll legközelebb a szívemhez, de ez változó. Egy lemezbemutató koncerten a nagyzenekaros felállás állja meg a helyét, de egy kisebb klubkoncerten egy duó is nagyon jól tud megszólalni. Iskolákba természetesen csak ketten érkezünk, a lényeg hogy minden helyszínhez próbálunk alkalmazkodni, és minden különböző felállással más hangzást nyújtani a verseknek; így mi sem unjuk meg azt, amit csinálunk.

Fecó: Van egy soundsystem felállásunk is, ahol egy DJ kísér minket, aki beatboxol is. Ezzel azokhoz szólunk, akik a mai divatos zenei stílusokat kedvelik, mint például a dubstep, hogy ők is megszeressék a verseket. Érdekes, hogy nagyon sok olyan fiú és lány ír nekünk, aki a mi zenei stílusunkat nem kedveli, de azáltal, hogy versekről van szó, szimpatizálnak a munkánkkal.


A közeljövőben milyen terveitek vannak? Koncertjeitekre mindig más vendégművészeket hívtok szerepelni, kikkel szeretnétek még kollaborálni?

Gyuri: Állandó programunk a Millenárison a havonta megrendezésre kerülő klubestünk. Ott a közreműködők névsora hosszú, és csak attól függ, hogy ráérnek-e, illetve tudunk-e közös nevezőt találni. Ezek mind olyan színészek, zenészek, írók és költők, akiket tisztelünk és nagyra tartjuk munkásságukat. Olyanokkal közreműködtünk és tervezünk még közreműködni, mint például Laár András, Szilágyi Tibor, Hernádi Judit, Karafiáth Orsolya vagy Szabó Balázs.

Fecó: Fekete Pákót csak azért nem sorolta fel, mert szégyelli.

Gyuri: Igen, ő is mindenképp. Pont a mai nap folyamán felmerültek még olyan nevek, mint Kamarás Iván vagy Csányi Sándor, de ez még kiforrja magát.

Ezt az utolsó kérdést kiegészítve, milyen hosszú távú álmotok és célotok van, amit a zenéléssel el akartok érni?

Gyuri: Szeretnénk Téridő Kapitány segítségével meghódítani az univerzumot. Közelebbi célunk most tavasszal a lemezbemutatás, amit már el is kezdtünk, klipet szeretnénk Anyák napjára, nyáron a fesztiválokon szeretnénk képviseltetni magunkat, szeptemberben pedig a második nagylemezt tervezzük kihozni. Hosszabb távon szeretnénk bejárni az országot a versekkel, és minden létező iskolába eljutni.

Egy utolsó, teljesen ide nem kapcsolódó kérdés: ha egy napra cserélhetnétek valakivel, ki lenne az?

Fecó: Én ezen sokat szoktam gondolkodni, nyilván vannak nagy, világszínvonalú gitárvirtuózok, akikkel esetleg cserélnék, de egyébként nagyon szeretek Németh Ferenc lenni. Még hosszú az ember életútja, és bőven van még mit tanulni, de tulajdonképpen én nem cserélnék senkivel.

Gyuri: Én Fecóval cserélnék. Minden este imádkozok a jó tündérhez, hátha egy reggel az ő bőrébe bújva ébredek fel.

Fecó: Ezt csak azért mondja, mert nagyon sok időt töltünk együtt és így többet látná saját magát, mert soha nincs nála tükör és így legalább láthatná azt a gyönyörű szép látványt, amit én látok nap, mint nap.

Gyuri: Így van, csakis ezért.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése