2012. május 26., szombat

Szerelemposzt #2: Matt Corby

Osztály, ki hallott már erről a nagyon fiatal, nagyon szép és nagyon tehetséges zenészpalántáról? Senki? Akkor a mai órán Matt Corby-ról fogunk tanulni, és 10 érvvel alátámasztom, hogy miért lesz belőle jövőre érettségi tétel. Ha csatlakoztok a rajongótáborhoz, garantált az ötös!






1. Mert ausztrál

Egyszerű, matematikailag is alátámasztható érvelés: lehet valami varázslat az ottani levegőben, mert Kenguruföldről aránytalanul sok szemtelenül jó zene hallatszik át még ide Európába is. Ez alapján levezethetjük:
ausztrál könnyűzene=remek
Matt Corby=ausztrál+könnyűzenét játszik
tehát Matt Corby zenéje nem lehet más, mint remek a négyzeten

2. Mert gyönyörű



Ez az érv ugyan nem mérvadó a potenciális rajongók teljes halmazának, de még így is elég domináns. Hagyján hogy gyönyörű, de zenei pályafutásának pár évében folyamatosan javuló tendenciát mutatott és egyre-egyre jobban néz ki, pár éven belül tehát lehet, hogy már elviselhetetlenül szekszi lesz.


3. Énekhang

Igazi, felvett kliséktől mentes, szívből jövő, néha reszelős, néha meglepően lágy ének. Igazi őstehetség, és ez a görcsmentesség ritka kincsnek számít.

4. Mert pofátlanul fiatal

Ugyan az én 17 22 évemmel még bőven gyereknek érzem magam, a mi kis Matt-ünk még nálunk is fiatalabb, és szintén a 90-esek táborát erősíti. A korral egyre jobban néz ki és a hangja is egyre szebbé érik, tehát már nagyon várjuk, mit fog művelni negyvenes, és már mindent tapasztalt vén rókaként.


5. Mert legyőzte az átkot


A kis Matt 2007-ben kezdte zenei szárnybontogatását, amikor jelentkezett az Australian Idol-ba és egészen a döntőig eljutott, ahol szerencsére elbukott, és talán ennek köszönhető, hogy a kérészéletű tehetségkutatós celebség helyett egy egész más utat jár be: minőségi zenét ír és játszik, igazi tartalommal, ami a 'megasztáros-ikszfaktoros' fészekaljból kirepülő madárkák körében nem éppen gyakori.

6. Mert stílusikon (is lehet belőle)


Annyi, egyébként kiváló zenész vérzik el ezen a területen, mert hát valljuk be, az öltözködés és a stílus a rajongókban kialakult kép és imidzs szerves részét képezik. Matt ügyesen eltalálta a tetkós-kócos hajú-szakadt pólós-fiatalos-sikkes hajléktalan megjelenést, ami remekül passzol a hasonló jelzőkkel illethető muzsikához is.

7. Secret Garden Shows


Mennyire aranyos és kedves gondolat agyonpromózott és szervezett turné helyett random kertipartikon felbukkanni és egyszál gitárral elbűvölni a szerencsés kis közönséget? Nyilván, ezekre a koncertekre soha, sehol, senki nem fog eljutni, de a alapgondolat mindenképp nagyon bájos és értékelendő.

8. Mert nem egyhangú


Nem az a fajta zenész, aki megtalálja A Hangját, és öt-tíz-húsz éven keresztül egysíkú és változatlan terméket produkál. Nyilván ez annak is betudható, hogy még csak 21 éves, de a gyerek egészen különböző műfajokhoz is nagyon ügyesen nyúl, kezdve a dögös, karcos blues-zal itt fent, egészen a folkos, szépséges altatódalokig itt lent.



9. Mert Lonely Boy


Az év egyik legjobb száma, a Black Keys Lonely Boy-a Matt előadásában új életre kel, egészen más értelmezést és hangulatot kap, és mindent összevetve, az eredeti szám kiválóságát és a feldolgozás módját és minőségét összeadva elfogultan kijelenthetjük, ez a legjobb cover ami létezik a bolygón.

10. Mert gyönyörű





Vagy ezt már mondtam volna? Nem baj, vannak dolgok, amiket nem lehet eléggé hangsúlyozni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése