2012. március 10., szombat

Szuperposzt

A zeneipar Justice League-jei, avagy amikor szuper zenészek egyesítik erejüket és supergroup-okat hoznak létre.

Nagyon lelkes támogatói vagyunk mindenféle kollaborációnak, mert általában a fúzióból hatványozottan jó dolgok születhetnek; az öröm még inkább fokozódik, ha esetleg több hőn szeretett muzsikusunk vesz részt egy ilyen együttműködésben, és ha ezt esetleg nem egy számon, hanem mondjuk egy egész lemezen keresztül teszik, az már maximális extázis. Nem ritka jelenség, hogy unatkozó rocksztárok felhívják az unatkozó rocksztár haverjaikat és alapítanak egy új bandát, a rajongók meg szívükhöz kapnak és sorra ájulnak el. Persze az ilyen supergroup-ok nem csak spontán, hanem kifejezett okkal is létrejöhetnek, például valami nemesebb célért, vagy csak egy tudatos, kísérletezgetős projektként, mint például a Blakroc nevű formáció, melyben a Black Keys, Mos Def, Ludacris és egyéb menő rapperek dobták össze, amijük van.
Itt egy rövid kis válogatás a legismertebb szupercsapatokból időrendi sorrendben, abszolút a teljesség igénye nélkül:


The Dirty Mac
John Lennon, Eric Clapton, Keith Richards és Mitch Mitchell (The Jimi Hendrix Experience) egyszeri  és megismételhetetlen egyesülése 1968-ból. És itt több információnak nem is látom értelmét. Minden idők supergroupja.


The Band (& Friends)
Ők egy kicsit kilógnak a sorból, hiszen a Banda nevű banda több, mint egy évtizeden át működő zenekar volt, ám pályafutásukat nem mindennapi módon zárták le, ezért kerülhettek fel erre a listára. Ugyanis 1976-os búcsúkoncertjükre, melyről Scorsese készített dokumentumfilmet, meghívták a legmenőbb zenészbarátaikat, így a nevezetes estén a nagyérdemű egy színpadon láthatta többek közt Ringo Starrt, Eric Claptont, Neil Young-ot, Bob Dylant, Ronnie Wood-ot, Joni Mitchellt, Van Morrisont és Muddy Waterst, ami egy koncertjegy áráét elég jó ajánlat.



Travelling Wilburys
George Harrison (ezek a Bogarak mindenhol ott vannak), Bob Dylan, Tom Petty, Roy Orbinson és Jeff Lyne kicsit kiöregedett, kicsit country-s együttműködése a nyolcvanas évek végén.


The Dead Weather
Természetesen nem maradhat poszt Jack White nélkül; 2009 óta ugyanis együtt zenél a Kills istennő Alison Mosshart-tal, a Queens of the Stone Age Dean Fertita-jával, illetve a Raconteurs-ös Jack Lawrence-szel, és mondanom se kell, ez a formáció is simán átugorja azt a lécet, ami nagyjából az elviselhetetlenül menő és a tökéletes közti magasságban van.


Them Crooked Vultures
És végül egy másik csemege szintén 2009-ből. Ha a rock szcéna olyan szupersztárjai közösködnek, mint a Led Zeppelin-legenda John Paul Jones, a sokak által istenként tisztelt Dave Grohl és a Queens of the Stone Age-ből vagy az Eagles of Death Metal-ból ismert Josh Homme, az a projekt már biztos nincs kudarcra ítélve.

+1-ként még megemlíteném Mick Jagger legújabb agymenését a Superheavy-t, melyben Joss Stone-nal és Bob Marley fiacskájával, Damian-nel örömzenélget. Tény, hogy a lány soul-os, r'n'b-s vonala, a Marley-féle reggae örökség és Jagger rock'n'roll-os mickjaggeres hangja egész érdekes egyveleget alkot, de engem személy szerint nem igazán győzött meg.


















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése