2012. március 18., vasárnap

Undercover #2- Coverek, Amikről Nem Is Gondoltad Hogy Coverek

Elképesztó, sokkoló, felháborító tények következnek, gyengébb idegzetűek ne olvassanak tovább!

Lesznek, akiknek ez a poszt semmiféle új információval nem fog szolgálni, én azonban több szívritmuszavart és szédülést okozó váratlan felfedezést tettem, amikor ezt a listát próbáltam összeállítani. Semmi sem hasonlítható ahhoz az érzéshez, amikor a magabiztos informáltság illúziójából kizökkenve rá kell jönnöd, hogy egy nagyon híres/ nagyon kedvenc dal nem is annak a nagyon híres/ nagyon kedvenc zenekarnak köszönhető, akinek mindig is köszönted. Elképedés, ledöbbenés, és egy csipet csalódás. Aztán később persze ráébredsz, hogy ez tulajdonképpen nem is kisebbíti érdemeiket, hiszen mások alapanyagainak felhasználása a zenei produkció legalapvetőbb mozdulata, és ami az egyiknek egy kukában, de legalábbis porosodó polcon landoló kacat, a másiknak az még lehet újrahasznosított kincs. És íme pár meglepő példa, sokk-faktor alapján sorba állítva:

10. Leonard Cohen- Hallelujah

A legtöbbek által a Shrek-ből ismert melódia Jeff Buckley, súlyosabb esetben brit és amerikai tehetségkutatós bohócok nevéhez kötődik, PEDIG!

9. The Beatles- With A Little Help From My Friends
Évekig meg voltam győződve, hogy ez Joe Cocker szerzemény, melynek woodstock-i előadása igazi zenei csokitorta, persze ez egy kellemes "csalódás".

8. Tears For Fears- Mad World
Szintén a kommersz tehetségkutatók átka, hogy  a többségnek fogalma sincs arról, hogy ez az eredeti.

7. Bob Dylan- All Along The Watchtower
Ez nem Hendrix? Ez nem Henrix?!?!?!?!
6. Dolly Parton- I Will Always Love You
A nem rég elhunyt Whitney Houston legismertebb dala. Hoppá.

5. Arrows- I Love Rock'n'Roll
A rockmacska Joan Jett örök himnusza. Hát nem. (Azokról az időkről meg nem is merek beszélni, amikor ezt a számot Britney Spears-nek tulajdonítottam.)

4. The Top Notes- Twist and Shout
A Beatles egyik első nagy slágere, megnyugtató, hogy ők is csak emberek és ők is újrahasznosítottak.
3. The Great Society- Somebody to Love
Az egyik kedvenc Jefferson Airplane számom. Ó.

2. Nine Inch Nails- Hurt
Szégyen és gyalázat, én a Johnny Cash-féle verziót véltem eredetinek, Trent Reznorét feldolgozásnak, és lám, pont fordítva!

1. Otis Redding- Respect
Milliónyi film zenéje, Aretha Franklin egyértelműen legismertebb, talán egyetlen ismert száma, ami eredetileg Otis Redding szerzeménye. Sokk. SOKK!!!



1 megjegyzés:

  1. a somebody to love miatt nem érdemes szomorkodni! hisz grace slick irta a szamot, akinek a jefferson elott a great society volt a bandaja!!:)

    VálaszTörlés